Virvoitusjuomien juomisen ei tarvitse olla vaarallista yksilölle, mutta ryhmätasolla, koko väestössä, voimme nähdä vaikutuksia, laillistettu ravitsemusterapeutti ja ravitsemustutkija. Sokerin kulutusta ja diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä koskevassa tutkimuksessaan selvitti lisätyn sokerin saannin ja kuolleisuuden välistä yhteyttä. Ja osa tiedoista tulee kahdesta rinnakkaistutkimuksesta (yksilöryhmän tutkimus), joissa kohortit koostuvat suuresta ryhmästä ihmisiä, joilla on samat ominaisuudet tai kokemukset ja joita tutkitaan pitkän ajan kuluessa. Molemmissa tutkimuksissa hän havaitsi positiivisen yhteyden sokerilla makeutettujen juomien ja ennenaikaisen kuoleman välillä. Lisätyn sokerin täyden saannin osalta ei kuitenkaan ollut selvää yhteyttä.

Ristiriitaiset tulokset

Sama ristiriitainen tulos, kun hän vertasi muilla menetelmillä lisätyn sokerin kokonaissaannin ja vain sokerilla makeutettujen juomien saantia. Hän tutki veren proteiineja sekä suoliston bakteereja. Molemmissa tapauksissa tulokset osoittivat yhteyden sokeripitoisten juomien ja veren proteiinien nauttimiseen, jotka liittyvät tyypin 2 diabetekseen ja liikalihavuuteen liittyviin bakteereihin. Lisätyn sokerin kokonaistulokset eivät olleet selkeitä.

Eläinkokeissa on kuitenkin havaittu, että korkeampi sokerin saanti lisää sairastumisriskiä ja vastaavia tuloksia on saatu ihmisillä tehdyistä kokeellisista tutkimuksista, joissa esimerkiksi yhtä ryhmää kannustetaan kuluttamaan enemmän sokeria kuin toista vertailun vuoksi. Toisaalta havaintotutkimuksissa ei ole ajan mittaan selviä korrelaatioita suuremman lisätyn sokerin kokonaissaannin ja suuremman sairausriskin välillä, lukuun ottamatta sokerilla makeutettuja juomia.

Turvallisia menetelmiä kehitetään

Monet tutkimukset perustuvat siihen, että osallistujat arvostavat ja raportoivat omia ruokailu- ja juomistottumuksiaan, mutta ne voivat olla harhaanjohtavia. Useimmat meistä eivät halua myöntää (tietoisesti tai tiedostamatta) todellista välipalojen ja muiden runsaasti lisättyä sokeria sisältävien ruokien nauttimista.

Kuten monet muutkin tutkijat, hän on ollut kiinnostunut kehittämään parempia menetelmiä erilaisten veri- tai virtsanäytteistä mitattujen biomarkkerimolekyylien avulla objektiivisen saannin mittaamiseksi.

Osa opinnäytetyötäni käsitteli sakkaroosin ja fruktoosin mittausten arviointia virtsassa, jotta voisin käyttää tätä objektiivisena mittana, biomarkkerina, joka heijastaa sokerin saantia. Tällä ravinnon biomarkkerilla on suuri potentiaali antaa täydellisempi kuva sokerin saannista ja se voi lisätä lisätutkimusta, mutta kontrolloidumpia tutkimuksia tarvitaan täysin ymmärtämään mekanismeja ja rajoituksia, jotka vaikuttavat biomarkkerin tarkkuuteen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.